Java Programlama Dili Giriş

{yenibilgiask} $title={Neler Var?}

Java, günümüzün en popüler programlama dillerinden biridir. Java, SUN bilgisayar şirketi tarafından ilk zamanlar elektrikli ev aletlerinin (mikrodalga fırın, buzdolabı, televizyon vs.) birbiriyle haberleşmesini proje alan bir grup tarafından 1991 yılında geliştirilmeye başlandı.

Asıl adı bu dilin oluşumunda öncü olan James Gosling ,Patrick Naughton, Chris Wardth, Ed Frank ve Mike Sheridan tarafından OAK olarak konulan programlama dili, daha sonra bu isimde başka programlama dili olduğu fark edilince ekip tarafıdan bir kahve isminden esinlenerek JAVA olarak değiştirildi. Tarihsel açıdan java'nın gelişmesi ve günümüze gelmesi, kullanım alanınında genişlemesini sağlamıştır.

Java dili nesne yönelimli (object oriented) bir dildir. Diğer bir özelliği de, çok kullanımlı (multi tasking) ve paralel kullanımlı (multi threading) bir dil olmasıdır. Çok kullanımlılık, birden fazla işlemin aynı anda yapılabilmesi demektir. Paralel kullanımlılık ise birden fazla programın aynı anda hafızayı beraber kullanabilmesidir. Başka bir özelliği de kullanılan bilgisayardan bağımsız olmasıdır. Java üzerinde yazılan bir kod Windows, Mac, Linux gibi herhangi bir makine de çalıştırılabilir.

Java bir framework dilidir. Yani geliştirmek istediğiniz çoğu uygulama türü için birden fazla alternatif sunar. Mesela bir java web uygulaması için JSP, JSF, Struts, Spring vs. seçebileceğiniz framework'ler sunar.

Java Dili İle Yapılabilecekler

Kullanım alanı oldukça geniştir. Android mobil uygulama geliştirebilirsiniz. Masaüstü uygulamaları yapabilirsiniz. Web sitelerinde kullanabilirsiniz. Oyun geliştirebilirsiniz. Gömülü sistemlerde kullanabilirsiniz vb.

java dili programlamaya giriş

Java Kodu Yazma ve Derleme

Her programlama dilinde de olduğu gibi java da ilk aşama programı kodlamaktır. Java kodu her editör ile yazılabilir. İlla editör olmasına da gerek yok bilgisayarınızdaki not defterinde de yazarak java kodu çalıştırabilirsiniz. Bunu için JDK kurulumu yapmanız gerekmektedir. Java dilinde yazılan program direk anlaşılan koda dönüştürülmez. JVM (Java Sanal Makine) tarafından yorumlanan bayt koduna (.class dosyası) dönüştürülür. Bu dönüşüm sonucunda da derlendiğinde herhangi bir yerde çalıştırılabilen bayt kodu dosyası oluşur. Bir kez yaz ve her yerde çalıştır mantığı buradan doğar.

Java İle Kodlama Yapılabilecek Yerler

  • Eclips
  • Net Beans
  • İntelliJ İdea
  • Visual Studio Code
  • Alternatif olarak internet üzerinden derleme yapmak isterseniz de repl.it kullanabilirsiniz.

Hello World!



class Giris {
public static void main(String[] args) {
System.out.println("Hello world!");
}
}

Bu programı çalıştırmak için, javac Giris.java java Giris komutlarını konsola vermeniz yeterlidir.

Burada yer alan bilgilerin doğruluğunu 100% garanti etmiyoruz... Aradığınız bilgi; ürün veya hizmet ile ilgili ise, üretici yada hizmet sayfasını kontrol etmelisiniz. Daha fazla bilgi için lütfen sorumluluk reddi sayfamızı dikkatlice okuyunuz.

Dilerseniz Java Programlama Dili Giriş için yorum yazarak katkıda bulunabilirsiniz!

Tech Monster!

Yeah, I'm a tech blogger. I like to review every product that joins Technology. Stay on track of what's old and new. So you'll feel updated. Good luck!

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski