Java Döngüler Nasıl Kullanılır?

{yenibilgiask} $title={Neler Var?}

Döngüler, java programlama üzerinde oldukça önemli konulardan biridir. Döngüler, bir çok programlama dilinde karşılaştığımız temel yapılardandır. Döngü (Loop), bir programda birbirine benzeyen işlemleri tekrar tekrar yazıp yapmak yerine, tek seferde yazıp işlemi bitirmemizi sağlar.

En basit örnek olarak ekrana 100 tane hello yazdırmak istiyorsak, tutup da 100 kere System.out.println ile yazdırmak çok saçma olur. İşte onun yerine herhangi bir döngüyle bu işlemi çok kolay yapabiliriz.

Java Dili For Döngüsü

For döngüsü belli bir başlangıç değeri, koşulu ve artış veya azalış miktarı olan bir yapıya sahiptir. Aşağıda ki örnekte 1'den 100'e kadar olan sayıların toplamını yapalım. For parantezinin içinde bir i değişkeni tanımladık ve 1'den 100'e kadar olan sayıları toplamak için başlangıç değerini 1 verdik.

Hemen bir yanı bizim koşul kısmımız orda da 100 dahil ve 100'e kadar işlemi yap, son kısımda da i'nin değerini her işlemden sonra 1 arttır dedik. Tanımladığımız sonuç değişkeninde de toplama işleminin sonucu tuttuk ve ekrana çıktı verdik.



class Main {
public static void main(String[] args) {
int sonuc = 0;
for(int i = 1; i<= 100; i++){ //i++ yani i = i + 1
sonuc += i; // sonuc = sonuc + i demek
}
System.out.println("Toplam: " + sonuc);
}
}
java programlama dili döngüler while döngüsü do while döngüleri for döngüsü nasıl kullanılır

Java Dili While Döngüsü

While döngüsünde de, for döngüsünde olduğu gibi verdiğimiz bir koşul vardır. Ancak arttırma veya azaltma işlemi döngü içerisinde yapılır. While döngüsü örneğimizde de, faktöriyel hesaplama yapalım. if bloklarını işlemiştik daha önce, eğer onlar ile ilgili sorununuz varsa, java şartı yapılar konumuza bakabilirsiniz.



class Main {
public static void main(String[] args) {
int sayi = 5;
int hesaplananSayi = sayi;
int sonuc = 1;
if(sayi == 0){
System.out.println("0! : 1");
}
else{
while(sayi>0){ //koşul verdik
sonuc *= sayi;
sayi--; // yani sayi = sayi - 1 (azaltma işlemi yaptık)
}
System.out.println(hesaplananSayi +"! : " + sonuc);
}

}
}

Java Dili Do-While Döngüsü

Java programlama dili ile bir başka döngümüz do-while döngüsüdür. Do-While döngüsü de while döngüsüne çok benzerdir. Aralarındaki tek fark do-while döngüsü koşul sağlansa da, sağlanmasa da en az 1 kere çalışır. Çünkü onun koşul kısmı en sondadır. while döngüsünde yaptığımız örneği, bir de do-while ile yapalım. Eğer örnekte sayi değişkenine -1 değeri verirseniz, 1 kez çalıştığını görebilirsiniz. Bunun dışında do kısmına döngü içinde yapılacakları, while döngüsü içine de koşulu yazarız.



class Main {
public static void main(String[] args) {
int sayi = -1;
int hesaplananSayi = sayi;
int sonuc = 1;
if(sayi == 0){
System.out.println("0! : 1");
}
else{
do{
sonuc *= sayi;
sayi--;
}while(sayi>0);
System.out.println(hesaplananSayi +"! : " + sonuc);
}

}
}
Burada yer alan bilgilerin doğruluğunu 100% garanti etmiyoruz... Aradığınız bilgi; ürün veya hizmet ile ilgili ise, üretici yada hizmet sayfasını kontrol etmelisiniz. Daha fazla bilgi için lütfen sorumluluk reddi sayfamızı dikkatlice okuyunuz.

Dilerseniz Java Döngüler Nasıl Kullanılır? için yorum yazarak katkıda bulunabilirsiniz!

Tech Monster!

Yeah, I'm a tech blogger. I like to review every product that joins Technology. Stay on track of what's old and new. So you'll feel updated. Good luck!

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski